Att välja lättviktstält

Det är inte lätt att veta vilket tält man ska köpa inför sin fjällvandring. Det finns många typer av tält i alla prisklasser, storlekar och vikter. Ska du vandra flera dagar vill du ha ett tält som verkligen är ett riktigt lättviktstält. Varje gram räknas om du ska bära allt på din rygg.

Jag har vandrat i fjällen massor med gånger och med tiden lärt mig vad som funkar bäst. Jag tänkte därför dela några tips med dig. Hur ska du tänka när du väljer tält? Hur stort tält behöver du? Plus lite annat som jag lärt mig.

Vad är ett lättviktstält?

Kort sagt: ett tält som inte väger så mycket. Men det finns givetvis lätta tält och superlätta tält. De ultralätta tälten är tåliga för sin vikt. Men du kan aldrig räkna med att de har samma hållbarhet som ett tält med lite högre vikt.

Ett lättviktstält är tillverkat i tunnare syntet än ett tyngre tält. Men det är inte bara väven som avgör vikten, utan även material i stänger och bågar. Numera är de flesta tältstänger tillverkade i aluminium som både är lätt och hållbart. Lättviktstält har också oftast mindre utrymme än tyngre tält. Ett tvåmanna lättviktstält är mindre än ett tvåmanna vanligt tält.

Vilken storlek ska du välja?

Detta beror på hur mycket du kan tänka dig att bära. Är du väldigt känslig för hur mycket du orkar ska du givetvis välja minsta möjliga tält. Men då får du också mindre utrymme och komfort. Både sovutrymmet och absiden blir mindre. Är ni fyra personer så är det bättre att använda två tvåmannatält än ett större tält. Då kan ni fördela vikten på två personer.

Om du ska fjällvandra så är det viktigt att du väljer ett tält i lite hållbarare material. Även om du är ute och vandrar på sommaren kan det blåsa mycket och ett lättviktstält i tunnare material kan då lättare gå sönder.